Sivu 1/3

Helmipöllö, Suomi - Boreal Owl, Finland

Lähetetty: 13 Huhti 2014 10:24
Kirjoittaja mattisj
Tervehdys,

Mulla pesii helmipöllö tuossa takapihalla ja pöntössä on kamera:

http://bambuser.com/channel/mattisj

Ylhäällä sivulla värikuvan vieressä lisää tietoa pesinnästä. Sen alla nauhoitteet. Ylinnä punaisella "Live"-tekstillä oleva ruutu jos reaaliaikainen tallennus on päällä (yleensä klo 18-08).

Jos Live-nauhoite on päällä, kannattaa klikata kuva omaan ruutuunsa ja säätää äänet kuvan alta suurelle.

Kamerassa on infrapunavalolamppu jonka ansiosta pesää on helpompi tarkastella öisin pimeänä aikana. Valoisan aikaan ulkoa tulvivan valon johdosta? kamera säätää valotuksen pöntön sisällä hieman liian tummaksi seurata tilannetta pöntössä kunnolla.

Koiraan vierailu pöntöllä on nopea tapahtuma. Jotta kameraa ei tarvitsisi seurata koko aikaa (miksei pitäisi?:)) auttaa kun säätää volymit täysille, jolloin kuulee naaraan kerjäyspiiskutuksen toiseen huoneeseenkin. Koiras tulee yleensä naaraan muutaman piiskutuksen jälkeen pöntön suuaukolle ja ojentaa myyrän naaraalle.

Pöntön läheisyydessä voi kuulla muita pihamme ruokintapaikan lintuja, sekä joskus aivan pöntön vieritse kulkevia metsäkauriiden (toissapäivänä 5 kpl) tassutuksia lumihangella...Muutama ilta taaksepäin näimme kahden kaurispukin kolistelevan sarviaan yhteen aivan pöntön vieressä. Joskus tapaamme myös vaimoni kanssa huudella Sylvi-koiraamme sisään, joten sekin on mahdollista kuulla :)

Antoisia pöllönpesän seuraamishetkiä tv: matti


---

Edit Matti Suopajärvi:// Ja kopioidaanpa tähän avaukseen lisätietoa tuosta mun pönttökamerasta:

Helmipöllökoiras alkoi puputtaa takapihallamme joulun ja uudenvuoden välillä. Välillä lintu huuteli puolen kilometrin päästä Kivirannan suunalta etelästä. Uudenvuodenyönä olisi saanut kivoja nauhoitteita, kun pöllön ääni oli muuttunut käheäksi ja se kähisi kuin Tom Waits parhaimmillaan uudenvuodenrakettien paukkuessa ympärillä. Puputusta jatkui säännöllisesti helmikuun puoleen väliin. Takapihan säännöllisen tupakoinninmittaisen tarkkailun yhteydessä eräänä iltana kuulimme naaraan vaimeita piiskutusääniä takapihan pusikosta. Ilmeisesti koiras oli löytänyt morsiankokelaan. Iltapuputtelu loppui lähes täysin tuohon iltaan...

Takapihan suolampareen telkänpöntöt (4 kpl) jäivät tuolloin vielä tarkastamatta.

9.3. kuulin takaterassillemme keskellä päivää helmipöllökoiraan puputusta naapurimme pihan suunnasta. Kävimme porukalla etsiskelemässä äänen suunnasta ja naapurin autotallin viereisestä kuusesta löytyi helmipöllökoiras istuskelemassa "piilossa". Helmipöllöt eivät päivisin juurikaan liiku, vaan istuskelevat juurikin näin piilossa. Mulle päivivän pöllön löytäminen tais olla 3:s kerta. Pyydystin ja rengastin ko. pöllöherran oksalta, lintu oli v. 2011 syntynyt herra - ikä siipisulkien perusteella. Kuva kyseisestä pöllöstä oksalla istumassa tuossa:

http://www.flickr.com/photos/mattisj/13039505685/

Samaan syssyyn kävin tarkastamassa takapihan pöntöt ja yhdessä niistä asusti helmipöllö. Tuolloin näppäsin tämän kuvan, jossa hyvän myyrävuoden malliin runsaasti ylijäämäruokaa, jota koiras on kantanut naaraalle...:

http://www.flickr.com/photos/mattisj/13169080245/

20.3 asensin pönttökameran:

Kamerana on tällainen infrapunavaloa lähettävä kamera:

http://www.ponttokamera.net/kauppa/ponttokamera.htm

Pöllön "pesämetsä" on tällainen:
http://www.flickr.com/photos/mattisj/13311058955/

Pönttö tämmöinen:
http://www.flickr.com/photos/mattisj/13311062455/

Ja näkymä pöntöltä kotimme suuntaan tällainen:
http://www.flickr.com/photos/mattisj/13311218413/

Haudonta kestää pöntöllä kuukauden (28 vrk). Kuvaus alkoi sinänsä juuri kreivin aikaan, sillä pesään ilmestyi vielä yksi muna kuvauksen aloittamisen jälkeen. Munia on nyt pesässä seitsemän ja laskennallisesti ensimmäisten poikasten pitäisi kuoriutua n. 9.4.

Ensimmäiset 2 poikasta kuoriutuivat 12.4....:

https://www.flickr.com/photos/mattisj/13815114353/

------

Shortly in english. There`s a Tengmalm Owl nesting behind our backyard. You can watch stream from it. Turn loudspeakers loud at daytime for You may hear Bullfinches and Great Tits singing then. At nights I may cut stream off, because I want to collect data male`s visiting at nest. I`m yet unable to record & send at the same time. Yes - I know, Bambuser is able to record, but it is not so sure & simple as with Video Analyzer that i use to take pics every 10 seconds. I also have to sleep at nights. Sorry :)

I estimate that nestligns may crawl from eggs about 9.4 but be timing is not exact...

First 2 chicks 12.4.:

https://www.flickr.com/photos/mattisj/13815114353/

Best time when something happens is Finnish time (UTC/GMT +2 hours) 20-24, after that I may stop the stream....

http://www.timeanddate.com/worldclock/city.html?n=101

---

ylläpidon lisäys:
Tietoa helmipöllöstä:

Re: Helmipöllö, Suomi - Boreal Owl, Finland

Lähetetty: 13 Huhti 2014 10:44
Kirjoittaja Ohikulkija
Kiitos :ornithologist:

Re: Helmipöllö, Suomi - Boreal Owl, Finland

Lähetetty: 13 Huhti 2014 14:06
Kirjoittaja Raisa
Huikea infopaketti ja mukavat tarinat! Jäin myös ihailemaan hienoja kuviasi Flickr-kansioosi vähän laajemminkin. Kiitos Matti!

Re: Helmipöllö, Suomi - Boreal Owl, Finland

Lähetetty: 13 Huhti 2014 17:58
Kirjoittaja mattisj
Olepa hyvä. Kamera päällä tänään klo 18.03---->, hämärtyessä kuva paranee. Nyt voi kuunnella lintujen laulua ja poikasten kerjäysvikinää....Sieltä flickriltä löytyy muuten haulla (oikea yläkulma) mun kuvia vaikkapa sääksistä, kun katsot että kuvaajana tää mattisj:

https://www.flickr.com/search/?w=298682 ... 4%C3%A4ksi

Toivottavasti tämä helmipöllökamerakuva lievittää vähän foorumilaisia sääksien odottelijoita :)

t: m

Re: Helmipöllö, Suomi - Boreal Owl, Finland

Lähetetty: 14 Huhti 2014 12:24
Kirjoittaja mattisj
Hei,

viime yön nauhoitteessa 14.4. kohdassa 2:40:38 näkyvät pesän poikaset (3 kpl), jos joku haluaa käydä katsomassa.

t:m

Re: Helmipöllö, Suomi - Boreal Owl, Finland

Lähetetty: 14 Huhti 2014 14:08
Kirjoittaja Raisa
Seurasin illalla jonkin aikaa pesää. Koiras toi sinä aikana kerran evästä, mutta se kävi kyllä niin nopeasti että en ehtinyt napata kuvaa. Tuo toinen kuva on nauhalta kohdasta, jonka Matti neuvoi. Kolme pientä siellä mönkii neljän munan päällä. Ponnekkaat äänet kuitenkin!

KuvaKuva
©Matti Suopajärvi

Re: Helmipöllö, Suomi - Boreal Owl, Finland

Lähetetty: 14 Huhti 2014 16:05
Kirjoittaja Mimmu
Vau, suloisia kuvia pienistä helmopöllöistä! Tätä kameraa en saa auki matkantakaa! Kuvia on mukava katsella. Kuva

Re: Helmipöllö, Suomi - Boreal Owl, Finland

Lähetetty: 14 Huhti 2014 17:56
Kirjoittaja mattisj
Koiraan saaliintuonti on nopea toimitus. Ensimmäisessä nauhoitteessa on esim. sen otsikon osoittamassa kohdassa 1:34:37---> kohtaus jossa koiras tuo saalista. Parhaiten tuon saaliintulon kuulee naaraan edeltävistä kerjäyspiiskutuksista. Eilen tosin koiras pääsi ainakin kerran yllättämään naaraan kun tällä oli poikastensa kanssa muuta puuhaa....

Eli tässä nauhoitteessa:
http://bambuser.com/v/4486214

t:m

Re: Helmipöllö, Suomi - Boreal Owl, Finland

Lähetetty: 14 Huhti 2014 21:21
Kirjoittaja Control
Kiitos minunkin puolesta!

Katselin kanssa eilen 2 tuntia niitä kuvia pääsemättä loppuun. Aivan mahtavia kuvia! :shock:

Re: Helmipöllö, Suomi - Boreal Owl, Finland

Lähetetty: 16 Huhti 2014 15:52
Kirjoittaja tantta
Kiitos Mattisj :P Olen seuraillut kuviasi flickr:issä jo jonkin aikaa ja ihastuksesta huokaillut niiden äärellä :D

Re: Helmipöllö, Suomi - Boreal Owl, Finland

Lähetetty: 17 Huhti 2014 09:06
Kirjoittaja mattisj
Kiitosta vaan. Nuo kuvat on pääsääntösesti kuvattu lintuharrastuksen & muun puuhastelun ohessa. Toinen osoite josta löytyy likipitäen samat kuvat on:

http://www.ipernity.com/doc/mattisj

olen itse hieman tympiintynyt tuohon flickrin tapaan muuttaa käyttöliittymää milloin mihinkin muotoon, josta syystä kuvia nyt tuolla ipernitylläkin.

Pöllöstä sen verran että 15-16.4 poikasia oli 5 ja munia kuoriutumatta kaksi. 16-17.4 munia oli kuoriutumatta edelleen kaksi. Voi olla että nuo kaksi jäävät kuoriutumatta - helmipöllöllä jokseenkin tavallista että pöntöstä poikasten keskeltä löytyy noita kuoriutumattomia. Hyvin näkyy myyrää pönttöön tulevan. Maa on täällä vielä lumen peitossa, eli luulis että saalistusmahdollisuudet vain paranevat. Myyräkannankin uskoisin olevan nousussa, että kaikki mahdollisuudet odottaa että pesästä lähtis jopa kaikki 5 poikasta. Katellaan....

En joko osaa tai kykene liittämään tähän kuvia liitetiedostona. Tosin ei tähän viimeöistä ruutukaappausta kummempaa olisi ollut laittaakaan. Kohdassa 1:13.00---> (tais olla tuo, eli hieman yli tunti nauhoitusta) naaras käy pesästä ulkona). Poistan nuo edellisyön nauhoitteet yleensä juuri ennen seuraavan yön nauhoituksen alkua, illalla ennen kuutta...

Edit//: Pitkä on helmipöllön pesintäkausi tänä vuonna. Tänään löysin pari pesää, joissa 10 ja kuvan 20 vuorokauden ikäiset poikaset. Tuo suuri poikanen lähtee reilun viikon päästä pöntöstä. Yhden pesän löysin jossa ei ollut vielä yhtään munaa....

https://www.flickr.com/photos/mattisj/13911355535/


t: matti

Re: Helmipöllö, Suomi - Boreal Owl, Finland

Lähetetty: 17 Huhti 2014 18:21
Kirjoittaja Pb
mattisj kirjoitti:En kykene liittämään tähän kuvia liitetiedostona.

t: matti


Hei Matti

Tuo, ettet saa Flickr:isä liitettyä kuvaa tänne johtuu joko täysin Flickr:n ominaisuuksista tai sitten siitä, että kuvat on ns "safe" tilassa ja kuvan jakaminen on rajoitettu.. (sharing is restricted for this photo), eli niitä ei voi kopioida eikä linkittää toisaalle. Se on hyvä asia tekijänoikeuksien kannalta.

Valtaosa kuvista, jotka on tänne foorumille linkitetty ovat tallennettu photobucketiin, joka sallii linkityksen.

Pb

Re: Helmipöllö, Suomi - Boreal Owl, Finland

Lähetetty: 17 Huhti 2014 18:34
Kirjoittaja mattisj
Yritin kylläkin suoraan koneelta ladata. Se ei kai mahdollista. Muttei se mitään, linkitän tonne flickrille jos tarvis....

matti

Re: Helmipöllö, Suomi - Boreal Owl, Finland

Lähetetty: 03 Touko 2014 20:39
Kirjoittaja mattisj
Heips....poikaset varttuvat. Lähetykset katkeavat 7.5-12.5 omien menojeni vuoksi. Huomenna klo 20 suunnittelin rengastavani poikaset ihan livenä.

t: matti

Re: Helmipöllö, Suomi - Boreal Owl, Finland

Lähetetty: 03 Touko 2014 20:50
Kirjoittaja Raisa
Kiitos tiedosta! Päästäänpä aitiopaikalta seuraamaan rengastusta. :D

Re: Helmipöllö, Suomi - Boreal Owl, Finland

Lähetetty: 03 Touko 2014 21:58
Kirjoittaja Raisa
Ihanat pyöreät silmät sieltä emon alta tapittaa. Ahdasta alkaa olla varmasti. Viisikkokos siellä on edelleen? :smiley2085:

Kuva

Re: Helmipöllö, Suomi - Boreal Owl, Finland

Lähetetty: 04 Touko 2014 16:40
Kirjoittaja Raisa
Matti, huomasin, että olet myös perehtynyt pöllöjen iänmääritykseen (sulkasatoon liittyen). Osaisitko määritellä savannihuuhkajan iän näiden kuvien perusteella, siis lähinnä onko se "juvenile" vai "adult"? :think: Jos ehdit, ja kiinnostaa, vilkaisisitko tämän sivuston Afrikka-


PS. Immature, juvenile ja subadult -määritelmät saavat aivan uusia ulottuvuuksia mitä enemmän lukee englanninkielisiä tekstejä!

Re: Helmipöllö, Suomi - Boreal Owl, Finland

Lähetetty: 04 Touko 2014 18:03
Kirjoittaja mattisj
Moro,

savannihuuhkajan, kuten muidenkaan ulkomaalaisten pöllöjen iänmäärityksestä en valitettavasti tiedä mitään. Kerran kattelin jenkkilapinpöllöjen iänmääritystä ja sulkia ja päädyin siihen että ovat erinnäköisiä kuin meikäläiset :)

Takapihan pöntöstä laskettiin eilen 7 poikasta. Siirän tuota rengastusta hieman, eli alkaa klo 20.15 - noin.

t: matti

Re: Helmipöllö, Suomi - Boreal Owl, Finland

Lähetetty: 04 Touko 2014 18:18
Kirjoittaja Raisa
Kiitos tiedoista liittyen savannihuuhkajaan ja rengastukseen Matti. Täällä innokkaana seurataan tapahtumaa.

Re: Helmipöllö, Suomi - Boreal Owl, Finland

Lähetetty: 04 Touko 2014 18:34
Kirjoittaja mattisj
No katotaan, jos saan kameran siirrettyä niin että jotain näkyykin. En haluais purkaa koko järjestelmää pöntöstä...ja toisaalta kirkkaassa valossa ei välttämättä ihmeitä näy....no katotaan miten saan järkättyä ton...

m