Muut haukat - Other Falcons, Kestrels & Hawks 2019

Avatar
Teppana
Registered user
Viestit: 8134
Liittynyt: 02 Loka 2009 10:45
Paikkakunta: Vantaa

Re: Muut haukat - Other Falcons, Kestrels & Hawks 2019

Viesti Kirjoittaja Teppana » 17 Kesä 2019 18:50

Suomen luonto:
Selja-haukan muninta onnistui hyvin - viisi munaa


- Aikainen lintu madon nappaa -

sulina
Registered user
Viestit: 510
Liittynyt: 15 Kesä 2018 23:20
Paikkakunta: Jyväskylä

Viesti Kirjoittaja sulina » 22 Kesä 2019 21:12

Tänään lähti kolmas Wisconsinin poikanen, ikää 32 päivää:
Kuva

Pesässä jäljellä enää yksi koiraspoikanen, jota äitikin tuli syöttämään. Muutenhan ovat syöneet monta päivää itsekseen, niin että emo on vain nopeasti tiputtanut ruuan oviaukosta.
Kuva

Täältä pääsee katsomaan milloin viimeinen uskaltaa pesästä maailmalle:
http://cams.allaboutbirds.org/channel/5 ... _Kestrels/

marksaa
Global Moderator
Viestit: 13201
Liittynyt: 11 Helmi 2012 14:21
Paikkakunta: Espoo

Viesti Kirjoittaja marksaa » 03 Syys 2019 09:11

***
Maailman toisella laidalla, meille tuttu rouva Diamond, muuttohaukka on pyöräyttänyt jo kolmannen munan
tälle kaudelle, toivotaan parhainta perheonnea

***
CSU Orange -kampuksella New South Walesissa, Australiassa, perustettiin vuonna 2008 tutkimaan, seuraamaan ja tallentamaan maalla asuvan Falco peregrinus macropus, haukkaperheen elämää.


Kuva
https://www.youtube.com/watch?v=IebQ9kA ... e_UHP1qr8g
http://www.csu.edu.au/special/falconcam ... ra-one.htm
http://www.csu.edu.au/special/falconcam ... ra-two.htm

Mimmu
Registered user
Viestit: 10976
Liittynyt: 24 Syys 2009 20:40
Paikkakunta: Oulu, Finland

Viesti Kirjoittaja Mimmu » 06 Syys 2019 13:32

Seljan kesä oli erilainen kuin viime kesä.
Kuva

"Raukea kesä Torniossa?

Arosuohaukkanaaras Selja saapui vapuksi Torniojokilaaksoon. Hetken pelkäsin – lähinnä rengastuslupiin liittyen – että se jää Ruotsin puolelle pesimään. Lopulta kuitenkin Suomi voitti ja Selja asettui kesäksi Yli-Vojakkalaan 1,3 kilometrin päähän Torniojoen keskellä kulkevasta valtakunnanrajasta. Sopivalla tuulella se saattoi kuulla vajaan neljän kilometrin päässä pohjoisessa sijaitsevan kuuluisan Kukkolankosken pauhun.

Paikannuksien perusteella Selja rauhoittui pesälleen noin 16.5. Kuukausi myöhemmin, 14.6., sen pesässä oli viisi munaa. Ensimmäisen munan kuoriutumisen täytyi kuitenkin olla jo silloin lähellä. Sitten tapahtui jotain. Matti Suopajärven tarkastaessa pesän 3.7., siitä löytyi enää yksi pariviikkoinen poikanen ja yksi kuoriutumaton muna. Kolme munaa tai pientä poikasta oli siis jossain vaiheessa hävinnyt. Sen perusteella, että koko pesä ei kuitenkaan tuhoutunut eikä maastosta löytynyt merkkejä tuhosta, epäilykset pesärosvon identiteetistä kohdistuvat lintuun. Eiköhän tuo korppi siis ollut.

Seljan koiras oli rengastamaton aikuispukuinen lintu. Pariskunnan ainoa jälkeläinen selvisi siivilleen saakka. Se rengastettiin 9.7. ja poikasen nähtiin lentävän 21.7. Vasta noihin aikoihin Selja alkoi liikkua pesän välitöntä läheisyyttä kauempana. Sen kesä oli siis hyvin erilainen kuin edellinen, jolloin se vaikutti vastaavan jo heinäkuun alusta lähtien poikasten ruokahuollosta. Tänä kesänä Selja sai levähtää koiraan huolehtiessa lähes täysin saalistamisesta. Jos poikasia olisi ollut useampi, olisi Seljankin varmasti täytynyt aktivoitua.

Seljan pesintä oli lopullisesti ohi 6.8., kun se suuntaisi viime vuoden tavoin kohti pohjoista. Tällä kertaa sen matka ei kuitenkaan suuntautunut Norjaan ja vaan Ruotsin Lappiin parikymmentä kilometriä Kiirunasta lounaaseen. Siellä Selja on saalistellut puuttomalla tunturiylängöllä viimeiset pari viikkoa.
Ajankohta: 3.9.2019 07:25 (GMT)

Julkaistu: 4.9.2019 07:25 (GMT)
Liittyy lintuun: Selja"
https://www.luomus.fi/fi/arosuohaukat

Mimmu
Registered user
Viestit: 10976
Liittynyt: 24 Syys 2009 20:40
Paikkakunta: Oulu, Finland

Viesti Kirjoittaja Mimmu » 06 Syys 2019 13:38

Uusi tuttavuus Hippu!
Kuva

"Saanko esitellä, Hippu

Hiljainen arosuohaukkakesä 2019 uhkasi mennä lähes kokonaan pieleen, kunnes viime hetkessä, kesäkuun lopussa, kainuulainen lintuharrastaja Lasse Lumikari näki arosuohaukkakoiraan kantavan saalista Sotkamon Naapurinvaaran pohjoispuolella. Lasse ja luontokuvaaja Ari Tervo paikansivat saaliin määränpään läheisen hakkuuaukea kulmalle.

Keskiviikkoaamuna 3.7. kokoontui Sotkamon syrjäkylälle peräti seitsenhenkinen etsintäpartio. Tällä joukkovoimalla pesä löytyikin pian. Viidestä poikasesta neljä oli jo ehtinyt pois pesästä. Olimme siis liikkeellä emolintujen pyydystämisen osalta viime hetkellä. Poikasten rengastamisen jälkeen viritimme verkkolinjan ja annoimme taivaalla varoitteleville emoille hetken rauhan. Kun palasimme ja paljastimme pesän lähelle asetetun täytetyn huuhkajan, oli naaras lähes saman tien verkossa. Koiras sen sijaan tyytyi jatkamaan varoitteluaan yläilmoista.

Rengastuksen yhteydessä naaraan oikean silmän iiriksessä huomattiin omalaatuinen keltainen laikku. Tämän mukaan se sai nimekseen Hippu. Linnun selkään kiinnitettiin kesällä 2017 Letolla ollut GPS/GSM-lähetin. Lähetin oli käynyt välillä huollettavana, jolloin siihen vaihdettiin akku ja aurinkokenno. Siltikään lähettimen toimiminen ei ollut varmaa kuin kaksi tuntia ennen sen asentamista, jolloin se vihdoin lähetti onnistuneesti ensimmäiset paikannukset. Sen jälkeen kaikki on mennyt kuitenkin mallikkaasti ja lähetin on lähettänyt paikannuksia päivittäin.

Hippu ja sen renkaaton koiras saivat kaikki viisi poikastaan lentoon. Kun vierailimme pesällä 11.7., lensi poikasista nuorin vielä haparoiden – ja melkein suoraan mukanani olleen hollantilaisen suohaukkatutkija Ben Koksin syliin! Hipun pesintä eteni pari viikkoa Seljaa aikaisemmassa aikataulussa. Välimuuton Hippu aloitti 26.7. Parissa päivässä se ehti Venäjälle välittömästi Pietarin suuralueen lounaispuolelle, jossa se saalisteli 22 päivää. Syyskuun alkuun mennessä sen matka on jatkunut 500 kilometrin päähän kaakkoon samovaareistaan tunnetun Tulan kaupungin etelälaidalle. Siinä missä Selja lähti luoteeseen, lähti Hippu siis päinvastaisesti kaakkoon. On mielenkiintoista nähdä johtaako sen muuttoreitti lopulta Välimeren itäpuolelle, missä arosuohaukkojen perinteinen muuttoreitti kulkeekin.
Ajankohta: 3.9.2019 11:33 (GMT)
Julkaistu: 4.9.2019 11:33 (GMT)
Liittyy lintuun: Hippu"
https://www.luomus.fi/fi/arosuohaukat

Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Muut haukat - Other Falcons, Kestrels & Hawks”