Mattsin palsta

Asiantuntijana Matts Finnlund
Alueen säännöt
Mattsin palstalle kirjoittaa sääksiasiantuntija Matts Finnlund. Mikäli sinulla on sääksiaiheista kysyttävää häneltä, lähetä kysymyksesi Mooselle tai Ploughboylle. He välittävät viestisi eteenpäin.
Matts
Registered user
Viestit: 184
Liittynyt: 29 Maalis 2010 18:24

Re: Mattsin palsta

ViestiKirjoittaja Matts » 20 Heinä 2015 15:41

HAILUOTO - RENGASTUSRAPORTTI 2015

Rengastuspäiväksi Voiton kanssa oli sovittu suununtai 19.7.2015. Ajettuani aamuvarhaisesta 350 km:n matkan, tapasimme lauttarannassa ja siinä kahvion parkkipaikalla joimme kahvit Voiton termarista. Hetkeksi seljätimme markkinavoimat. Vuorokauden yhdennellätoista hetkellä pääsimme ylimääräisen lossin kyydillä Hailuotoon. Metsätiellä piti arvuutella mahdollisimman oikeaa jalkautumispaikkaa suotarpomisen minimoimiseksi. Sähköisten suunnistusvälineiden muisteissa ei ollut uuden pesän koordinaatteja ja miesmuistien vuosikymmenten takaiset väylät olivat umpeen kasvaneet. Kantamuksena oli kevyestä alumiinista valmistetut kolmiosaiset, raskaaksi osoittautuneet tikkaat, jotka saivat kilometrin matkan tuntumaan tuskastuttavan pitkältä. Sateinen kesä oli tehnyt suon kovin upottavaksi ja vaikeakulkuiseksi. Hengähdystauoilla saattoi kuulua kaukaista sääksen varoittelua ja viimein erottui uusi pesäpuukin. Se on noin 7 m:n korkuinen salaman iskemä rämemänty, jossa pesä tukeutui kaksihaaraiseen latvaan ja yhteen yläoksaan. Pesä oli melkoisen leveä ja hyvän kokoinen ja sen rakentaminen oli aloitettu edellisenä kesänä. Silloin nettipesän omistuksesta käyty taistelu esti tulkinnan mukaan pesinnän. Luomukiipeäminen pesälle ei olisi onnistunut, joten tikkaiden raahaaminen osoittautui oikeaksi ja palkitsevaksi ratkaisuksi. Niilläkin oli vaikea päästä kurottamaan leveän pesän reunan yli.

Kemo-urosta ei ilmatilassa näkynyt. Ehkä se oli harjoittamassa kalastajan ammattiaan. Naaras, oletussääksihenkilöitymänä Maila, jonka kuvaukset olivat mielessä jo päässeet haalistumaan, räpisteli taivaalla tehden sääksinaaraan työtään kaartelemalla ja varoittelemalla vailla suurempaa dramatiikkaa.

Pesässä oli ennakkotiedoista poiketen vain yksi poikanen ja kuoriutumattomaksi jäänyt muna. Poikanen tuotiin maahan rengastettavaksi. Se oli hyvin kehittynyt ja melko rauhallinen, vaikka muurahaiset sitä suomättäällä ahdistelivatkin. Painoa oli 1400 g ja iänmäärityksessä käytettävä siipimitta 28 cm, eli se oli jonkin verran pienempi (=myöhäisempi), kuin Merenkurkussa rengastamani poikaset. Oikeaan jalkaansa se sai renkaan: M – 66206. Poikanen palautettin pesään, tikkaat koottiin nippuun, rengastustiimi lähti kantamuksineen, naaras palasi pesälle ja rauha palautui suolle. Hillastajat eivät tänä vuonna suon rauhaa häiritse. Sato on heikko.

Jos naaras oli ennakkoasetelmien mukaisesti Maila, niin se olisi ensipesijä, joille normaalia pienempi poikastuotanto ja alentunut munien hedelmöityminen ja kuoriutuminen on käsittääkseeni yleisempää, kuin aiemmin pesineille naaraille.

Rengastustiimillä reidet olivat maitohapoilla ja elimistö kaipasi juotavaa. Ajoimme Marjaniemeen, missa oli melkomoinen matkailijoiden vilske ja ihan ulkomaan eläviä. Aurinko paistoi, mutta mantereella oli ukonilma. Kymmenvuotisen nettikameraseurannan kunniaksi otimme Luotokeskuksessa jäävedet ja nautimme Voiton tarjoaman päivän kala-menun.

Sääksi on kuitenkin tämänkin kertomuksen todellinen sankari. T. Matts

Avatar
Moose
Global Moderator
Viestit: 616
Liittynyt: 29 Syys 2009 12:39
Paikkakunta: Finland

Re: Mattsin palsta

ViestiKirjoittaja Moose » 20 Heinä 2015 16:31

Tässä Mattsin raportin tärkeät ihmishenkilöt ja varsinaisten pääroolihenkilöiden uusi pesärakennus. Kiitos Matts ja Voitto työlään reissun tekemisestä ja seikkaperäisesta raportista. Sain Voitolta runsaan tiun verran kuvia, laitan ne esille kunhan pääse paremman tietämyskoneeni äärelle viimeistään ensi keskiviikkona. Tällä iPadillä kuvien lisäys on vaivalloista.
Kuva
Kuva Voitto Pulkkinen
- Time is simply one possible order of events - A. Einstein

Matts
Registered user
Viestit: 184
Liittynyt: 29 Maalis 2010 18:24

Re: Mattsin palsta

ViestiKirjoittaja Matts » 11 Syys 2015 21:00

KIITOS PESINTÄVUODESTA 2015
KIITOS KYMMENENNESTÄ SÄÄKSIVUODESTA 2006-2015


Olemme avoimessa sääksikorkeakoulussa edenneet kymppiluokalle ja opiskelun haasteellisuus on huomattavasti lisääntynyt - välillä jopa turhautuneisuuden rajamaille asti. Vuoden 2014 ysiluokkakin oli kovin haasteellinen, kun kaapin paikasta oli erimielisyyksiä emäntäehdokkaiden kesken. Olojen vakiinnuttua oppimateriaalin digiloikka ei oikein osunut kohdalleen, kun emot viettivät paljon aikaa kameran ja nettikansan katseiden tavoittamattomissa. Välivuoden jälkeen odotukset olivat korkealla ja jännityksellä odotettiin Kemo-urosta ja puolisoksi jämäkkää, emännyydestään kiinni pitävää naarasta.

Pesäkameran kuvaamaa 2015:
- 9.4 rengastettu maakotka ja teerikukko
- 11.4 parivuotias merikotka – rengastettu 2013 Raippaluodossa
- 16.4 yksivuotias rengastamaton merikotka
- 21.4 rengastamaton nuori merikotka
- Tuulihaukkoja nähtiin pesällä useaan otteeseen
- Sääksien lähdettyä muutolleen, saatiin sarvipää-hirven automaatti-selfie

Sääkset 2015:
- 22.4. Ensimmäinen oli renkaaton uros. Se kävi pyydystämässä ahvenen ja syötyään jatkoi matkaansa.
- Toinen piipahtaja, 25.4, oli keltaisella lukurenkaalla varustettu naaraslintu. Matti Suopajärvi tunnusti sen omakseen.
Se oli pesäpaikallaan Keminmaalla 2013 aikuisena pyydystetty naaras.
- 26.4 oli kuvassa odotettu, kymmenennettä vuotta seurattu, pesän isäntä Kemo.
- 27.4 saapui pesälle naaras, jolla oli rengas oikeassa jalassa. Höyhenmekon ja joidenkin renkaasta erottuvien numeroiden perusteella
se määriteltiin vuoden 2014 Maila-naaraaksi. Kemo myös pian paritteli sen kanssa.
- vielä 29.4 tuli paikalle vasenrenkainen naaras, joka voitiin määrittää vuoden 2013 emännäksi, Orvokki naaraaksi.
Vapun tienoilla näytti siltä, että pesän hallinnasta käytäisiin taas kerran naaraiden valtataistelua.
- 18.- 30.8 Kemo ja lentopoikanen siirtyivät oleskelemaan nettipesällä.

Uusi pesä
Kemo-uros ei alkanut kunnostaa pesää totuttuun tapaan, vaikka pesällä usein kävikin. Touko, hailuotolainen sääksibloggaajamme, näki 26.4 sääksen kalastavan Hailuodon Kirkkosalmella ja lentävän sitten saaliineen kohti pesäsuota. Nettipesälle kalatoimituksen ei kuitenkaan nähty perille tulevan, joten jotakin poikkeuksellista oli tapahtunut sääksen pesinnässä. Heräsi epäilys, että sääkset olivat rakentaneet uuden pesän. Usein näin käy, kun edellinen pesintä ei ole onnistunut, niin pari rakentaa ns. kesäpesän, joka yleensä on jokseenkin puolivalmiin hatara. Sen kunnostamista jatketaan seuraavana vuonna, jos pari päättää asettua uuteen pesään. Näin kävi myös yhdellä tarkastamallani reviirillä Merenkurkussa, kun naaras oli viime vuonna joutunut huuhkajan saaliiksi. Uros kunnosti kesäpesän uudeksi asunnoksi.

Touko ryhtyi salapoliisiksi ja edellä profiloidun tilanneanalyysin perusteella löysikin 28.4 pesäsuolta uuden pesän runsaan 300 m:n päästä nettipesältä. Hän kävi suolla vielä 26.5, jolloin naaras hautoi pesässä. Voitto kävi pesäsuolla 13.6, jolloin molemmat emot varoittelivat uudella pesällä. Kuvista päätellen pesän rakentaminen oli aloitettu jo vuoden 2014 kesällä. Myöhemmin kesällä saatiin myös marjastajien havaintoja pesästä ja linnuista.

Nettikansalle tämä oli harmillinen ja yllätyksellinen takaisku. Odotettu pesintä oli lähellä, mutta kuitenkin silmän kantamattomissa. Kemo kävi silloin tällöin poseeraamassa nettipesällä ja Mailakin, joskin harvoin. Toiveena oli kuitenkin edes nähdä jälkikasvu nettipesävieraana lentopoikasvaiheessa.

Rengastus

Rengastus suoritettiin 19.7. ja siitä on laadittu erillinen rengastuskertomus. Pesäpuu oli n. 7 m korkea, 2-haarainen, salaman iskemä rämemänty. Leveä pesä lepäsi molempien latvojen harteilla. Vain pesän naaras oli rengastuksen ajan paikalla. Parin poikanen oli varsin hyvin kehittynyt - painoi 1,4 kg (siipi 28 cm). Se oli kuoriutunut arviolta 26-29 kesäkuuta, eli oli vajaat 4 viikkoa vanha. Se sai oikeaan jalkaansa alumiinirenkaan M 66206. Pesässä oli myös kuoriutumaton muna. Maila määritetään ensipesijäksi, jollaisilla vajaa pesue on muodostuneen käsityksen mukaan tavanomaisempaa, kuin kokeneilla pesijöillä.
Pesäpuun rungolla vilisi tavallisia kekomuurahaisia ravinnon haussa ja niitä oli myös pesässä. Kokemuksen mukaan muurahaisten vaivaamat pesät eivät ole kovin pitkään käytössä, joskus yksikin kusiaisvuosi on riittänyt.

Lentopoikasvaihe

Elokuun 18. päivänä nettikameran kuvaan ilmestyi lentopoikanen kala-aterialle. Kuvista sen rengas (M 66206) voitiin lukea ja se varmistettiin Kemon ja Mailan ainokaiseksi. Juniorista oli tullut hieno, elinvoimainen sääksinuorukainen. Nettikansan iloksi Kemo-uros alkoi ruokkia poikasta vanhalle pesälle. Mailaa ei näkynyt, joten se oli todennäköisesti lähtenyt muuttomatkalle. Kemo ja Juniori viipyivät nettipesällä 13 päivää ja viimeisen kerran ne havaittiin 30.8, minkä jälkeen nekin ilmeisesti lähtivät syysmuuttomatkalle. Nettikuvista arvioituna Kemo olisi viettänyt reviirillään noin 128 päivää, eli noin viikon vähemmän kuin 2013.

Pesintävuoden 2015 sääolot

Elokuuta lukuun ottamatta kesä 2015 koettiin kovin koleaksi ja ainakin huonoksi lomakesäksi. Sääksen nettipesillä ei kuitenkaan havaittu poikaskuolemia siten, kuin muina, sääolosuhteiltaan lämpimämpinä vuosina. En myöskään rengastuksen yhteydessä havainnut sääksen pesillä kuolleita tai nälkiintyneitä poikasia, mikä tuntui hieman odottamattomalta. Ilmeisesti kolea sää vaikuttaa saalistusolosuhteisiin siten, että kalojen ei ollut pakko väistyä syviin vesiin suojaan lämmöltä ja pintavesien hapen puutteelta. Silloin ne viihtyvät matalissa vesissä kalastavan sääksen ulottuvilla.

KYMMENEN VUOTTA, 2006-2015, SÄÄKSIMISEN HISTORIAA

Olemme kuluneen kymmenen vuoden mittaan myötäkokeneet sääksen elämää hyvin monipuolisesti ja oppineet monia yllättäviäkin asioita. Lähes joka seurantavuosi on tuonut mukanaan uudenlaisen tilanteen. Television draamasarjojen käsikirjoittajat eivät ikinä olisi tällaisia juonia keksineet. Ruudusta nähty on käsikirjoittamatonta, ohjaamatonta, tosi-tosi-TV:tä.

Keskeinen oppisisältö on ollut sääksien harmoninen perhe-elämä, jäljempänä dokumentoituine poikkeuksineen, jotka yhtäkaikki ovat osa sääksen elämää.

- 2006 Pesäkamera asennettiin
Kameran asentamista Kemo ja Nemo eivät hätkähtäneet. Pesintä tuotti kolme komeaa poikasta.

- 2007 Toinen poikasista menehtyi
Sääksiparin kolmesta munasta yksi ei kuoriutunut. Rengastettaessa huomattiin, että pesän toinen poikanen oli kuollut. Kuolinsyytä selvitettiin
Oulun EVIRA:lla (Elintarvikevirasto). Poikanen kuoli nälästä aiheutuviin komplikaatioihin. Vanhin poikanen varttui emojaan painavammaksi
ja pääsi hyvävoimaisena muuttomatkalle.

- 2008 merikotka vei poikasen
Pesään kuoriutui 3poikasta. Kaksi niistä varttui lentäjiksi, mutta nuorin oli elokuun alkupäivinä vielä lentotaidoton. Silloin merikotka hyökkäsi
pesälle ja runteli pesälle yksin jääneen poikasen emojen vastustuksesta huolimatta. Parin päivän päästä se tuli uudelleen, tappoi saaliinsa ja
vei mukanaan - ehkä omalle jälkikasvulleen. Merikotka oli rengastamaton aikuinen uros. Pesäsuolta löytyi toinenkin syöty poikanen ja
tekijäksi epäillään niin ikään merikotkaa. Vanhin lentopoikanen palasi yksin pesälle ja selvisi muuttomatkalle.

- 2009 Sääksien elinikäinen parisuhde-käsite joutuu koetuksella – OMG!
Keväällä pesälle ilmestyi kolme emäntäehdokasta ja Kemo-uros paritteli niiden kaikkien kanssa. Lintukirjallisuuden mukaan sääksien
parisuhde on elinikäinen ja tiedotusvälineissä julkaistu tapaus herätti kovasti kiinnostusta. Seilin nettipesällä sattui myös vastaavanlainen
tapaus. Myöhemmin on nettipesillä havaittu, että ilmiö on suhteellisen yleinen ennen varsinaisen pesinnän aloittamista.
Hailuodossa elinikäistä parisuhdekäsitettä koeteltiin. Syrjähypyistä huolimatta se kuitenkin yhä piti paikkansa, kun monivuotinen
Nemo-naaras onnistui häätämään muut pesimään halukkaat naaraat ja säilyttämään emännyytensä.

Jalkavammainen poikanen selviytyi lentoon, mutta ei elämään
Kolmesta poikasesta pienimmän jalka murtui jo varhaisessa poikasvaiheessa ja se luutui nurinkuriseen asentoon varpaat taaksepäin.
Viimein se oppi nettiyleisön suureksi helpotukseksi lentämään, mutta tämän Koo-nimellä ja Nätti-Jussinakin tunnetun poikasen siivet eivät
kovin pitkälle kantaneet. Elokuun viimeisinä päivinä metsästäjät sen löysivät suo-ojasta pari kilometriä pesästä. Se toimitettiin hoidettavaksi Ranuan eläintarhaan
ja sieltä Rovaniemelle eläinlääkäriin, jonka diagnoosin perusteella se lopetettiin. Linnun kohtaloa surtiin myös ulkomaisissa seurantablogeissa.
Kaksi vanhempaa sisarusta, Yy ja Kaa, selvisivät muuttomatkalle.

- 2010 Pienin poikanen eli vain päivän - eksoottinen vierailija
Pesällä kuoriutui 3 poikasta, joista nuorin menehtyi runsaan vuorokauden ikäisenä. Toiset kaksi sisarusta selviytyivät lentoon.
Ennen sääksien tuloa (19.4) nähtiin pesän eksoottisin vieras, kun kattohaikara levähti hetken pesällä. Suomessa laji pesi ensimmäistä kertaa 2015.

- 2011 poikkeukselliset 4 munaa – kaikki kuoriutuivat
Neljän munan ja/tai poikasen pesueet ovat melkoisen harvinaisia (1,8 %). Suuressa poikueessa ei kaikille poikasille riittänyt ravintoa ja vain kaksi poikasta
selviytyi lentoon.

Vanha pesä putosi
Joulukuun myrskyissä vanha, painava risulinna putosi maahan oltuaan puussa vähintäänkin miesmuistin 37 vuotta.

- 2012 tekopesä pudonneen tilalle.
Kevättalvella rakensimme Voiton kanssa entiseen pesäpuuhun tekopesän, jonka tukirakenteet naulattiin tukevasti puuhun. Se kelpasi sääkselle erinomaisesti,
kun ensin ihan vieras sääksipari alkoi sitä ehostaa. Sitten muuttomatkalta palannut Kemo otti pesänsä rakennusprojektin haltuun.

Vanha naaras ei enää saapunut
Kemon elinikäinen kumppani, Nemo, ei enää saapunutkaan. Se oli ilmeisesti menehtynyt muuttomatkallaan. Nemo oli rengastettu, mutta renkaan numeroa
ei voitu riittävällä varmuudella lukea. Sen iäksi oli arvioitu 14-17 vuotta.

Uusi naaras - Helmi
Kemon oli yllättävän vaikeaa löytää uutta naarasta, vaikka se heilasteli ja paritteli parinkin emäntäehdokkaan kanssa. Suojussille morsian, Helmi, löytyi
aivan yhdennellätoista hetkellä ja pesintä jäi kovin myöhäiseksi. Liitosta kuoriutui 3 poikasta, joista pienin menehtyi ravinnon puutteeseen.
Kaksi muuta selviytyivät lentoon asti.

- 2013 Jälleen uusi naaras - ensipesijä
Pesällä kävi ainakin 3 rengastamatonta naarasta, mutta ne jatkoivat matkaansa. Jonkin ajan kuluttua pesälle ilmestyi melkoinen tummaverikkö. Sen rengas
saatiin luotettavasti luettua ja se tunnistettiin vuonna 2010 Pedersöressä pesäpoikasena rengastetuksi linnuksi. Tyttö oli palannut Suomeen vietettyään
ensimmäiset kaksi talveaan ja kesän Afrikassa. Orvokki-naaras pesi nyt ensimmäisen kerran elämässään noin 2 v. 11 kk:n ikäisenä. Munista ensimmäinen
ei kuoriutunut ja myöhemmin sen nähtiin särkyneen pesään. Toisesta varttui kaunis Vuokko-poikanen ja nuorempi poikasista menehtyi ravinnon puutteeseen
noin kuukauden ikäisenä.

- 2014 Naaraiden pesätaistelu - ei pesintää
Ainakin kolme naarasta taisteli kiivaasti pesän emännyydestä. Kemo-uros ei kyennyt niiden erimielisyyksiä vatuloimaan. Edellisvuoden (2013) Orvokki-emo
joutui syrjäytetyksi. Reviirin uudeksi emännäksi selviytyi kovin myöhään (17.5.) saapunut Maila-naaras. Renkaan numeroa ei kyetty kokonaisuudessaan
selvittämään. Ilmeisesti kyseessä oli jälleen hyvin nuori lintu. Rauhattomissa olosuhteissa ei pesintää saatu aloitettua ja myös biologisen kellon ”parasta ennen”-
aika oli tältä pesintäkaudelta vähissä.
Tämä oli nettihistorian ensimmäinen pesinnän välivuosi.

Monilla muillakin nettipesillä on vuosien mittaan käyty pesätaisteluja, jotka ovat johtaneet pesinnän myöhästymiseen ja pahimmillaan tuhoutumiseen.
Nettipesiä seuratessa on syntynyt sellainen käsitys, että kalasääski onkin sääksen pesinnän pahin vihollinen. Tämä vaikuttaa kovin inhimilliseltä.

Uusi pesä rakenteilla pesäsuolle
Vasta vuoden 2015 aikana selvisi että sääksipariskunta rakensi välivuonna uutta pesää. Siinä ei kuitenkaan oltu pesitty.

- 2015 Ensimmäinen pesintä uudessa pesässä - nettikansalta piilossa
Taas koettiin täysin uusi tilanne, kun linnut kunnostivat kesällä 2014 alkuun saatetun ”kesäpesän” vakituiseksi asunnokseen. Kemo ja viime vuonna sen
kumppaniksi selviytynyt Maila ryhtyivät Some-pakolaisiksi, eikä niiden vaiheista saatu ajantasaista tietoa, kuin yksittäisten nettipesävierailujen aikana
ja sitten rengastuksen yhteydessä. Lentopoikanen asettui elokuussa kuitenkin kamerapesälle Kemon muonitukseen.

Kymmenen vuoden nettiseurannan aikana on koettu ja opittu tuntemaan jotakin ainutlaatuisen pysyvääkin, kuten komea ja sinnikäs Kemo-uros ja sen oiva reviiri Hailuodon suurimmalla suolla.

Nyt, kun lähes kaikki vuoden 2015 nettisääkset ovat lähteneet ja ensimmäiset satelliittisääkset edenneet Afrikkaan, esitän teille kaikille seuraajille, kommentoijille, uusille ja vanhoille vastuuhenkilöille, Luotio-blogin ja nettikameroiden ylläpitäjille, etenkin Voitolle, suuren kiitoksen näistä kuluneista kymmenestä mielenkiintoisesta, tapahtumarikkaasta ja elämyksellisestä vuodesta. Viimeksi kuluneen pesintävuoden erityiskiitoksen omistan Toukolle, joka ratkaisi ”Salatut eläimet”-mysteerin ja vaivojaan säästämättä etsi Kemon uuden pesän.

Pjyp, Tjop ja Pjiih - terveisin Matts - sääksimisen maisteri

Avatar
Moose
Global Moderator
Viestit: 616
Liittynyt: 29 Syys 2009 12:39
Paikkakunta: Finland

Re: Mattsin palsta

ViestiKirjoittaja Moose » 11 Syys 2015 21:17

Kiitos Matts hienosta ja perusteellisesta historiikkiraportista. Siitä on mainiosti luettavissa pesän koko 10-vuotinen tapahtumien ketju. Ja kiitos sinun asiantuntemuksesta ja viihdyttävistä tietoiskuista aina ajallaan. On ollut miellyttävää olla mukana foorumin tapahtumissa. Mukavaa talvikautta kaikille sääksien ystäville, toivottavasti saamme jatkossa seurata näiden lintujemme elämää tavalla tai toisella. Ja kiitos Voitto näistä kymmenestä sääksikesästä ja mahdollisuudesta tarkkailla upeita lintuja.
-- Moose*
- Time is simply one possible order of events - A. Einstein

Avatar
Moose
Global Moderator
Viestit: 616
Liittynyt: 29 Syys 2009 12:39
Paikkakunta: Finland

Re: Mattsin palsta

ViestiKirjoittaja Moose » 10 Tammi 2016 19:31


Hyvää alkanutta vuotta!


Matts lähetti terveisiä ennen joulua, mutta tervehdys jäi joulukiireiden keskellä tuomatta esille foorumilla.
Nyt siis tässä hieman myöhässä:

"Hyvä sääksen ystävä!

Kiitän menneestä sääksivuodesta ja toivotan edelleen sitä hyvää,
minkä olemme aikaan saaneet ja ehkä tulevanakin vuonna tulemme
saavuttamaan haasteista huolimatta.

Kuva

Jouluterveisin Matts


PS. Ylen uutisissa oli juttu hankkeesta sijoittaa Voiton välittämä nettikamera merikotkan pesälle Merenkurkkuun. Aukeaisikohan artikkeli oheisesta linkistä?

- Time is simply one possible order of events - A. Einstein

Matts
Registered user
Viestit: 184
Liittynyt: 29 Maalis 2010 18:24

Re: Mattsin palsta

ViestiKirjoittaja Matts » 06 Huhti 2016 01:30

RAKENNA VASURI, RAKENNA !
Onko lamatietoisuus minimoinut remontin pelkäksi näpertelyksi - terassikin puuttuu.

Sääksiuroksen mielen sopukoihin ei pääse tunkeutumaan edes tietomurtaja. Ehkä jotakin tulkittavaa lähipäivinä näytön kautta ilmestyy. Voimmeko jotaikin sääksen sielunelämästä oppia tai vähintäänkin arvuutella ja ihmetellä?

Uroksen soidinmenoihin kuuluu näyttävä ja äänekäs ”Taivastanssi”, jolla se ilmoittaa omistavansa pesän ja reviirin. Uros kuljettaa myös näyttävästi ja äänekkäästi kalaa tai pesämateriaalia. Myöhemmin pesimisvaiheessa meteliä ei juuri pidetä.

Seilin pesän entinen isäntä, Eeli, paritteli kahden naaraan kanssa ja Hailuodon Kemo pani vielä yhden paremmaksi. Vuosien varrella, tänäkin vuonna, olemme todenneet, että ilmiö on sangen yleinen ainakin silloin, kun puolisot eivät saavu pesälle likimain samanaikaisesti. Uroksen pyrkimyksenä on turvata lisääntyminen ainakin jonkun soveliaan naaraan kanssa.

Vasuri syrjäytti Eelin munapesävaiheessa 2010 ja on siitä lähtien ollut pesän haltija. Se perusti Pop-up-ravintolan ja ruokki useita eri naaraita, mutta ei niistä kukaan jäänyt kainaloiseksi kanaksi. Seuraavana vuonna (2011) oikearenkaisen Tildan kanssa sujui jo paremmin ja seuraavat viisi pesintävuotta ovat menestyksekästä sääksihistoriaa. Vasurin kalastajantaidot ovat aivan kiistattomat. Se on ruokkinut omat ja jotkut vieraatkin.

Vasuri on saapunut pesälle joitakin päiviä ennen Tildaa, joka on viitenä vuotena saapunut keskimäärin 14.4 iltapäivällä (11..-17.4.). Jos Tilda on voimissaan, niin sen voidaan odottaa saapuvan muutaman päivän sisällä. Silloin on odotettavissa välienselvittely pesimäoikeudesta vasenrenkaisen ja oikearenkaisen naaraan kesken. Sääksen elämä on joskus hyvinkin ankaraa taistelua.

Jos vanhaemäntä Tildasta tulee myös vuoden 2016 emäntä ja Vasuri tämän myötä saa selvästi uutta puhtia pesäremonttiin, voimme ehkä jotakin oppia sääksiuroksen sielunelämästä, tai ainakin luulla sitä ymmärtävämme. On kuitenkin melkoisen vaikeaa ihmisen arvomaailmasta käsin tajuta eläimen edesottamuksia.

Sääksiterveisin Matts

Matts
Registered user
Viestit: 184
Liittynyt: 29 Maalis 2010 18:24

Re: Mattsin palsta

ViestiKirjoittaja Matts » 07 Huhti 2016 10:40

Haudontauutisia.
Puolan teräksisen korkeajännitepylvään nettikamerapesässä haudotaan. En tiedä milloin muniminen tapahtui, ehkä eilen iltapimeässä, mutta naaras oli pesällä hautoma-asennossa koko yön. Tällä pesällä ei ole omaa viestiketjua, mutta löytyy toiseksi viimeisenä nettikameraosoitteiden listalta.
Terveiset puolaksi Zchwlkslvlschzlkzt Matts


Palaa sivulle “Mattsin palsta”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailija